Σχολική Χρονιά 2022-2023

Eκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα

    Οι μαθητές και μαθήτριες της Στ΄ τάξης του σχολείου μας στις 18 & 19 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα. Σε αυτή συμμετείχαν και μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Πυλάρου και Σκάλας.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε με την επίσκεψη στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Εκεί οι μαθητές αναζήτησαν το αποτύπωμα της Μικρασιατικής Καταστροφής στην ελληνική κοινωνία, ιστορία και τέχνη. Παρακολούθησαν μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα στην παιδική τους ηλικία και τα αφηγούνταν μετέπειτα στην ενήλικη ζωή και ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα της καθημερινότητας αυτών. Έλαβαν χώρα δραστηριότητες στις οποίες τα παιδιά μέσω συνδιαλλαγής μπόρεσαν να συστηματοποιήσουν πληροφορίες, να κατανοήσουν την κατάσταση του πρόσφυγα και τις συνθήκες που την καθορίζουν.Δόθηκε έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών γεγονότων και στην αξία της διαφύλαξης της ιστορικής μας μνήμης. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε τμηματικά διαδραστική περιήγηση σε ένα μνημείο-σύμβολο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την Αγία Σοφία και παρακολούθηση της ταινίας «Δαρβίνος: το μυστήριο της φύσης»που αφορούσε τη θεωρία της εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη μας όπως διατυπώθηκε από τον Δαρβίνο. Οι προβολές αυτές έγιναν μέσω μίας εντυπωσιακής θόλου.
    Την επόμενη μέρα οι μαθητές επισκέφτηκαν το κτίριο της Βουλής. Ενημερώθηκαν για την ιστορία του κτιρίου, ήρθαν σε επαφή με σημαντικά αρχεία κι έργα τέχνης που φυλάσσονταν στο μουσείο που υπάρχει εντός του χώρου και έλαβαν πληροφορίες για τη σημερινή λειτουργία του Κοινοβουλίου ενώ βρέθηκαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων της ολομέλειας. Έξω από το κτίριο επιπρόσθετα παρακολούθησαν την αλλαγή της Φρουράς των Ευζώνων. Ακολούθως, περιηγήθηκαν στον Εθνικό Κήπο όπου θαύμασαν σπάνια είδη φυτών. Έπειτα, πήγαν στον σταθμό του μετρό Συντάγματος για να παρατηρήσουν τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται εκεί. Ύστερα, κατευθύνθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου με τη βοήθεια ξεναγού ήρθαν σε επαφή με συλλογές που περιλαμβάνουν ευρήματα προερχόμενα από τον χώρο της Ακρόπολης της Αθήνας.     Στο τέλος, ανέβηκαν και στον ιερό βράχο της Ακρόπολης όπου κι αντίκρισαν τμήματα σπουδαίων αρχαίων ναών που σώζονται μέχρι σήμερα και αποτελούν δείγματα της αρχιτεκτονικής των κλασικών χρόνων.
Μέσω αυτής της εκδρομής εμπλούτισαν τις γνώσεις τους, διεύρυναν τους πνευματικούς τους ορίζοντες αλλά και τέθηκαν οι βάσεις λόγω της συνύπαρξης με μαθητές άλλων σχολείων για νέες γνωριμίες και σύναψη φιλικών σχέσεων. Ενδυναμώθηκε το πνεύμα συνεργασίας, σεβασμού κι ομαδικότητας κι έμαθαν τέλος να λειτουργούν αυτόνομα και υπεύθυνα.